Aleksandretta obrożna niebieska
6 kwietnia 2018
Papuga Czerwonoskrzydła (Krasnopiórka Czerwonoskrzydła)
7 kwietnia 2018

Aleksandretta obrożna żółta

Naturalny obszar występowania aleksandretty obrożnej, należy do największych wśród papug. Rozciąga się od Chin, poprzez Birmę, Indie, Pakistan do afrykańskiej Etiopii, Kenii i Ugandy. Introdukowano je nie tylko w inne rejony Afryki i Azji, ale także w Europie (Niemcy, Wielka Brytania, Holandia) i Ameryce Północnej. Ten ogromny areał występowania doprowadził do wytworzenia podgatunków geograficznych, różniących się wielkością i szczegółami ubarwienia. Podgatunki afrykańskie są drobniejsze i mają ciemny dziób. Podgatunki azjatyckie, mimo, że większe i kolorystycznie piękniejsze, nie mają tak wysmukłej i eleganckiej postawy, jak afrykańskie. Zamieszkują skraj dżungli, skąd często zalatują na pola uprawne. Żywią się nasionami, owocami, warzywami, kwiatami i ich nektarem. W okresie gniazdowania, żyją w parach, a pozostałą część roku w grupach po 10-20 osobników. Większe stada tych papug, możemy obserwować, tylko podczas żerowania na polach uprawnych.